Blefaroplastie

Chirurgia estetica a pleoapelor sau blefaroplastia estetica

 

Definitie, obiective, principii

 

Blefaroplastia reprezinta interventia chirurgicala estetica asupra pleoapelor cu rolul de a indeparta excesul de piele si/sau muschi, grasime care sunt fie ereditare fie datorita varstei.

Se pot realiza blefaroplastia superioara, inferioara sau ambele.

O befaroplastie se poate realiza izolat sau in asociere cu alte proceduri estetice.

Problemele estetice comune care pot aparea la nivelul pleoapelor sunt :

Pleoapele superioare cazute  cu exces de piele care care formeaza un pliu mai mult sau mai putin marcat.

Pleoapa inferioara fara tonus cu mici riduri orizontale consecutive distensiei cutanate

Hernia grasoasa responsabila de pungile de sub ochi sau din coltul supero-intern al ochiului.

Interventia chirurgicala are rolul de a corecta aceste inconveniente estetice durabil prin suprimarea chirurgicala  a excesului cutanat si muscular la fel ca si a herniei grasoase fara a afecta functionarea normala a pleoapelor.

Sunt posibile numeroase alte probleme estetice la nivelul pleoapelor cum ar fi : sprancenele cazute, ridurile dintre sprancene, ridurile „laba gastii”, ochii tristi datirita caderii unghiului extern al ochiului, imperfectiuni ale pielii.

Tratamentul acestora face apel la alte proceduri chirurgicale complementare (liftingul de sprancene, cantoplastia, injectarea de toxina botulinica, lipofiling).

Blefaroplastia atat la femei cat si la barbati se realizeaza de regula in jurul varstei de 40 ani. Ea poate fi realizata si mai devreme in cazul in care problemele sunt constitutionale (mostenite).

Acest tip de interventie nu este decontat de asigurarea de sanatate.

Inainte de interventie

Evaluarea starii de sanatate a pecientului este obligatorie. Consultatia are rolul de  a stabili conduita cea mai potrivita pentru problema dumneavoastra.

Nici un medicament de tipul aspirinei, antiinflamatoare nu trebuie luat cu 10 zile inainte de interventie.

Oprirea tabacului este recomandata o luna inainte de interventie si o luna dupa interventie (tabacul poate fi la originea unei intarzieri de cicatrizare).

In functie de tipul de anestezie este necesara oprirea alimentatiei cu 6 ore inainte de interventie.

Tipul de anestezie si modalitatea de spitalizare

Anestezie locala realizata prin injectarea uni anestezic local care asigura insensibilitatea pleoapei.

Anestezia locala aprofundata prin tranchilizante administrate intravenos.

Interventia se realizeaza in ambulatoriu, adica mergeti acasa in aceeasi zi in care sunteti operat/operata.

Tehnica adoptata este in functie de problemele pacientului/pacientei si este adaptata necesitatilor pentru a obtine cele mai bune rezultate. Exista cateva principii valabile in cele mai multe cazuri:

Incizia cutanata:

Pleoapa superioara: incizia este ascunsa in santul situat intre partea mobila si cea fixa a pleoapei superioare.

Pleoapa inferioare: incizia este plasata la 1-2 mm sub gene si se poate prelungi lateral.

Traseul acestor incizii corespund locului in care vor fi viitoarele cicatrici acestea  fiind mascate de pliurile naturale.

In cazul pleoapelor inferioare, in caz de „pungi sub ochi” (fara exces de piele care ar trebui indepartat) se poate realiza, de la caz la caz, blefaroplastia cu abord transconjunctival, adica incizia este plasata pe interiorul pleoapei fara nici o urma de cicatrice la nivelul pielii.

Sutura cutanata

Este realizata cu fire foarte fine, de regula neresorbabile, care se scot dupa 5-7 zile.

Durata interventiei este in functie de fiecare caz in parte putand fi intre 1 ora si 2 ore.

Dupa interventie

Durerea postoperatorie este minora descriindu-se mai degraba un disconfort cu o senzatie de tensiune in pleoape si o lejere iritatie a ochiului.

In primele zile se prefera evitarea eforturilor violente.

Postoperator se remarca umflarea (uneori accentuata ) ochilor, echimoze (vanatai) si lacrimari la acest nivel. Perioada este scurta si diferita de la un pacient la altul.

Se poate observa in primele zile o imposibilitate de a inchide total ochiul si o lejera decolare a unghiului extern al ochiului. Aceste situatii sunt tranzitorii si sunt rapid reversibile.

Aceste evolutii postoperatorii se atenueaza progresiv permitand un aspect relativ normal dupa cateva zile (de la 6 zile la 20 zile).

Cicatricile pot ramane rosii in primele saptamani dar machiajul este autorizat dupa 7 zile.

O oarecare induratie la nivelul cicatricii poate persista cateva luni acest lucru nefiind perceput de anturaj.

Rezultatul

Este nevoie de 1-6 luni pentru aprecierea reala a rezultatului. Acesta este timpul necesar pentru ca tesutul sa-si regaseasca supletea si pentru ca cicatricile sa se estompeze la maximum.

Rezultatatele unei blefaroplastii sunt ca regula generala cele mai durabile din arsenalul chirurgiei estetice. Ablatia unei pungi de grasime este practic definitiva. In cazul pielii ea continua sa imbatraneasca dar de regula acest tip de interventie nu se realizeaza mai devreme de 10 ani.

 

Imperfectiunile rezultatului

Rezultatul poate fi considerat imperfect datorita unei asteptari prea mari si datorita neintelegerii beneficiului pe care il aduce blefaroplastia (spranceana cazuta nu poate fi rezolvata de o blefaroplastie superioara). Deasemenea persistenta ridurilor „laba gastii” este posibila dupa o blefaroplastie inferioara. Asocierea altor proceduri poate conduce la un rezultat asteptat.

Pot surveni reactii tisulare sau cicatrizari neobisnuite care pot duce la o retractie lejere la nivelul pleoapei inferioare, o mica asimetrie sau cicatrici vizibile.

De regula dispar in timp dar daca acest lucru nu se intampla se poate realiza un retus la 6 luni postoperator.

Complicatiile posibile

Blefaroplastia, desi realizata din motive estetice, este o interventie chirurgicala care poate fi urmata de multiple complicatii. Desi aceste complicatii sunt rare este necesar sa va informam asupra posibilitatii aparitiei lor.

Hematoame: de cele mai multe ori fara gravitate. Ele pot fi evacuate doar daca sunt foarte importante. Hemostaza riguroasa, punga cu gheata postoperator precum si evitarea eforturilor mari postoparator diminueaza considerabil aceasta complicatie.

Infectia: exceptionala in cazul blefaroplastiei poate fi prezenta ca microabcese in jurul unui fir de sutura. Antibioticul postoperator, evitarea atingerii zonei cu mainile murdare, respectarea indicatiilor medicale minimalizeaza acest tip de complicatie. O simpla conjunctivita poate fi prevenita prin administrare unor creme oftalmice sau picaturi oftalmice.

Anomalii de cicatrizare: sunt rare la nivelul pleoapelor datorita pielii foarte fine de la acest nivel. Pentru a preveni aceste anomalii este indicata utilizare gelurilor siliconate tip Stratamed.

Chisturile epidermice pot apare de-a lungul cicatricilor si se elimina de regula spontan. Daca nu se elimina spontan pot fi eliminate in cursul unei consultatii de control acestea necompromitand rezultatul final.

Probleme la nivelul secretiei de lacrimi: lacrimarea excesiva este mai putin frecventa decat sindromul de ochi uscat care vine sa decompenseze un deficit de lacrimi preexistent.

Ptoza (dificultatea de a deschide complet pleoapa superioara): foarte rara cu exceptia celor de peste 70 ani sau a unui deficit preexistent ce poate fi exacerbat de interventia chirurgicala.

Lagoftalmia (imposibilitatea de a inchide complet pleoapa superiora): este posibila primele zile dupa interventia chirurgicala. De regula o tehnica buna si urmarea prescriptiilor medicale evita o asemenea complicatie.

Ectropion: (retractia  pleoapei inferioare) forma majora este rara in decursul unei blefaroplastii corect realizate. Forma minora(ochiul rotund) survine pe o pleoapa cu tonus scazut asupra careia se realizeaza o retractie cicatriceala neobisnuita. Se estompeaza cu timpul dupa cateva saptamani de masaj pentru a suplea peoapa inferioara.

Exceptional se descriu complicatii ca diplopia (vederea dubla) sau glaucom (hipertensiune oculara).