Botox sau acid hialuronic?

În ultima perioadă m-am confruntat la cabinet frecvent cu această intrebare. Multe paciente fac confuzie între cele două posibilități de tratament estetic.

Ce este „Botoxul”?
Inițial trebuie să lămurim următorul aspect: Botox reprezintă denumirea comercială a toxinei botulinice. Există mai multe tipuri de toxină botulinică și mai multe denumiri comerciale pentru același tip de toxină botulinică. Prin urmare am să vorbesc despre toxină botulinică si nu despre „Botox”. Toxina botulinică este o substanță care blochează temporar mușchii faciali ce determină anumite riduri. De aceea utilizarea acesteia este potrivită pentru ridurile de expresie care apar la o varstă mai tanară (am avut cazuri de injectari la 25 ani). Utilizarea toxinei botulinice nu determină așa numita „cadere a feței” si nici nu este obligatorie utilizarea acesteia dacă am facut odată tratamentul. Cu acest tratament doar impiedicăm aprofundarea ridurilor de expresie. Dupa o perioadă medie de 4-6 luni cand mușchiul incepe să contracte ridurile incep să reapară. Repetarea tratamentului este opțională dar am impiedicat pe această perioadă aprofundarea ridului și am contribuit la netezirea lui.

Ce sete acidul hialuronic?
Acidul hialuronic este o substanșă care se găsește natural în corp și care odată cu vârsta se micșorează cantitativ. În estetică este folosit pentru rehidratare, restructurare precum și pentru creerea de volum la nivelul feței. Injectarea acestuia poate recreea volumele din tinerețe realizând o întinerere rapidă atât prin ridicarea feței cât și prin hidratarea pielii de deasupra. Deasemenea el poate fi folosit pentru modelarea pomeților, umplerea ridurilor aprofundate, în acest caz se combină toxina botulinică cu acidul hialuronic), remodelarea buzelor (ca formă si volum), hidratarea pielii precum și pentru atenuarea cearcănelor. Există mai multe firme care comercializează acidul hialuronic și mai multe tipuri de acid hialuronic în cadrul aceleeași firme.

În concluzie este diferență între cele doua substanțe, fiecare având indicație diferită iar ele pot fi și combinate atunci când este necesar.

Dr. Alina Helgiu,
medic specialist chirurgie plastica

Comments are closed.